Ocean Finsnickeri & Båtbyggeri

Marint

Alla vi på OCEAN finsnickeri har något förhållande till det marina, dvs - några av oss är inte "bara" inredningssnickare utan också utbildade träbåtsbyggare, en bra skola för hur trä beter sig i rörelse och hur man kan forma och böja trä för olika typer av användning och inte alltid optimala miljöer. De flesta av våra uppdrag inom det marina idag rör sig om renovering av klenoder, fartygsrenoveringar, påbyggnationer och förbättringar.

Klicka på bilderna för ett större format

Fernissat

Fernissat

Det krävs några timmar varje år att hålla finishen uppe på lackade ytor. Om du inte har tiden eller orken, men fortfarande vill vara blankast i viken, kan du lämna in henne (båten alltså) till oss för en - låt oss kalla det lackservice. 

Rånäs del 1

Rånäs del 1

Ett gistet fördäck tittar fram under presenningen som blåst lite åt sidan en sommardag 2015. Vi drar lite till och fram tittar en Rånäsjulle från -67 fram. Delar av skarndäck fattas och akterdäck är det ingen som vågar ställa sig på direkt. -Den är min! skrek Andreas som har en förkärlek för gamla båtar som behöver omvårdnad och som på läkarspråk hade betytt en ByPass operation, multipla transplantationer och ett specalteam för plastikkirurgi som avslutning för att rädda denna skönhet som sett sina glans dagar. Här kan ni se lite av förvandlingen under några varma sommarveckor 2015.

Rånäs del 2

Rånäs del 2

Under Andreas flinka båtfingrar skedde underverk till ägarens förvåning - och förtjusning. Många timmar slipande, tvingande, limmande, böjande och skruvande senare, börjar man skymta slutresultatet och det ser som om Rånäsen kan sluta skämmas för sitt yttre.

båtvård

båtvård

Det finns många vackra träbåtar med ägare som bryr sig lika mycket om omvårdnaden av båten som själva användandet, men inte har riktigt tiden till det förstnämnda. Kan det ligga något i om att "kan man inte vara snabbast får man vara snyggast"? Om inte annat är den tesen bra för alla; Den stolta ägaren, betraktaren och för oss som har fått förtroendet att vårda flera av Sveriges träbåtar.

Rena trolleriet

Rena trolleriet

I båtar råder ofta platsbrist och kreativiteten är oändlig bland dess ägare. Denna skall dock omsättas i praktiken vilket inte alltid är lika lätt. Här är ett exempel på en sådan snilleblixt; Av med luckan - ner med handen - ett lätt lyft och vips, så har du alla frukostattiraljer framdukade.

Nyproducerat

Nyproducerat

Ibland går det inta att laga eller renovera, så då får man tillverka nytt med det gamla som mall. Här ser du ett bordsben från Dianas salong som vi gjort med det gamla benet som referens.

Diana 1954

Diana 1954

Så här kunde det se ut på femtio-talet utefter kanalerna. Och efter vår renovering ser det likadant ut - som om tiden stannat för en stund.

Diana, December 2011

Diana, December 2011

Tillbaka till ursprunget var uppgiften - skisserna är nog av modernare snitt men slutprodukten skall vara så autentisk som möjligt med 1930-talets trender och material.

DIANAS SALONG

DIANAS SALONG

En liten inblick i hur ett rum förvandlas från en ritning till en färdig salong som med lite fantasi tar dig tillbaka nästan ett sekel - fast helt nygjort.